Saturday, November 24, 2007

Aleviler için üç aşamalı reform


Aleviler için üç aşamalı reform

Hükümet, Alevilere yönelik 3 aşamalı bir reform arayışında. Başbakan Erdoğan'a sunulan raporlarda, kısa vadede cemevlerine her türlü yardımın sağlanması yer alıyor


ABDULLAH KARAKUŞ, ÖNDER YILMAZ Ankara

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulan 'Alevi raporları'na göre; AKP hükümeti, Alevilere yönelik üç aşamalı reform hazırlığında. Buna göre; 1. aşamada cemevlerine her türlü maddi ve manevi yardım sağlanacak, 2. aşamada cemevleri yasal statüye kavuşturulacak, camilerde olduğu gibi su ve elektrik giderleri devlet tarafından karşılanacak, 3. aşamada Alevilikle ilgili kamusal niteliği olan bir yapı oluşturulacak. Alevi kurumlarını bünyesinde barındırması ve yarı kamusal bir nitelikte olması planlanan yapı Alevilikle ilgili araştırmalar yapacak.
Erdoğan, Alevilerle AKP'nin ilişkisini geliştirmek için harekete geçti. Erdoğan, danışmanı yaptığı Alevi kökenli İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'na AKP Genel Merkezi'ndeki makam katının bulunduğu 8. katta oda verdi. Erdoğan, ocak ayı içerisinde hicri takvimle muharrem oruçlarına başlayacak olan Alevilerin iftar yemeğine katılacak. İftar yemeğini organize eden Çamuroğlu, Erdoğan'a sürekli olarak Alevi raporları veriyor. Bu raporlara göre, AKP hükümeti, Alevilikle ilgili reformları önümüzdeki yıl gerçekleştirmek istiyor. Erdoğan'ın prensipte desteklediği "Cemevleri ibadethane sayılmalı, Alevi dedeleri devlet kadrosuna alınmalı" düzenlemelerinin yanı sıra Çamuroğlu'nun verdiği ve Erdoğan'ın önünde olan reform paketinde şunlar yer alıyor:

KISA VADE: Resmi statüde olmadığı için kamu kurumlarının desteğinden yoksun olan cemevlerine her türlü maddi ve manevi yardım sağlanacak. Yine Alevi vatandaşların yoğun olarak yaşadığı yerleşim birimlerindeki altyapı sorunları da acilen giderilecek.

ORTA VADE: Yasal statüleri bulunmayan cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması hedefleniyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yanı sıra devlet kurumları da cemevlerine destek veremiyor. Yasal sorunun çözümlenmesi halinde camilerde olduğu gibi cemevlerinin su ve elektrik giderleri devlet tarafından karşılanacak.

UZUN VADE: Hazırlanan raporda Alevilikle ilgili kamusal niteliği olan bir yapının oluşturulması tasarlanıyor. Alevi kurumlarını bünyesinde barındırması ve yarı kamusal bir nitelikte olması planlanan yapının Alevilikle ilgili araştırmalar yapması öngörülüyor. Yapının hangi devlet kurumu çatısı altında oluşturulacağı ise tartışılıyor.

Yazıcıoğlu: Somutlaşmadı

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan Sorumlu Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, paketle ilgili olarak, "Alevilerin sorunlarının çözümü hep ertelenmiştir. Şimdi böyle bir niyet var. Ama somutlaştırılmış bir nokta yok" dedi.

Milliyet'in sorularını yanıtlayan Yazıcıoğlu, Çamuroğlu ile Alevi kesimin sorunları ve kendisinin hazırladığı çözüm önerilerine ilişkin olarak birkaç kez görüştüğünü belirtti. Yazıcıoğlu, şöyle konuştu:

"Her zaman Alevi vatandaşlarımıza ilişkin düşüncelerimi açıkça ifade ettim. Gerçekten ciddi bir çalışma yapılması gerekiyor. Şimdi böyle bir irade oluştu, böyle bir niyet var. Alevi vatandaşlarımızın sorunlarına ilişkin düşünceler, çalışmalar hep ertelenmiştir. Ben de bir şeyler yapılması taraftarıyım. Konunun olgunlaştırılması gerekmektedir."

Alevi örgütleri ayakta

AYDIN HASAN Ankara

Alevi örgütlerinin temsilcileri, hükümetin Alevi sorununu çözmeye yönelik açılımıyla Başbakan Erdoğan'ın katılacağı ocaktaki toplu iftar organizasyonunu, yeni bir Alevi örgütlenmesi oluşturmaya çalışma girişimi olarak değerlendirdi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Turan Eser: Çözüm önerisiyle geldikleri takdirde diyaloğa açığız. Ancak, gizli hesaplarına kapalıyız. Alevilerin hukuki konumlarının anayasal güvenceye alınması gerekir. AKP'nin çizgisine uygun bir örgütlenme oluşturmaya çalıştığı görülüyor.

Cem Vakfı Ankara Şube Başkanı İlhami Binici: Cem Vakfı gibi Alevi kesimde yüksek temsil gücü olan bir kuruluşun dışlanması bizi üzüyor. Çözümden çok Alevi örgütlerini dışlayan bir oluşum amacında oldukları görülüyor.

Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtım Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil: Başbakan, bugüne kadar hiçbir randevu talebimize yanıt verilmedi. Alevilerin çoğunluğunu temsil eden örgütler dururken, ayrıkotu gibi olan bu insanlarla görüşmesini doğru bulmuyoruz.

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu: Alevilerin ne istediği çok net bellidir, ama siz kendi istediklerinizi söyleyecek Aleviler bulmaya veya oluşturmaya çalışıyorsunuz.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kazım Genç: Aleviler kendi evlerinde mütevazı bir şekilde iftarlarını açarlar. Çamuroğlu daha önce Ehli Beyt Vakfı'ndan birilerini yanına alarak Cumhurbaşkanı Gül'le de görüşmüştü. Bu girişimlerden, Çamuroğlu'nun neden AKP'den aday olduğu da ortaya çıkıyor.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home